Arabiankielisenä Suomessa

marraskuu 27, 2019 |

Arabiankielisten määrä on kasvanut Suomessa vieraskielisistä tällä vuosikymmenellä kaikkein nopeimmin, heitä oli vuoden 2018 lopussa 29 462 henkilöä. Vuosien 2015 - 2018 aikana lisäystä on ollut peräti 43 %. Arabiasta on tullut kolmanneksi puhutuin vieras kieli Suomessa. Muiden maahanmuuttajien tavoin myös valtaosa arabiankielisistä asuu Etelä-Suomessa. Suomen arabiankielisistä 50 % asuu pääkaupunkiseudulla, vuoden 2018 lukumäärä oli 10 263 henkilöä. Koko maan arabiankielisista 65 % on miehiä ja 35 % naisia. (Tilastokekus, kotitietokanta)

Arabiankielisiä muuttaa monesta eri maasta sillä arabia on virallinen kieli yhteensä 25 eri maassa. Äidinkielenä se on yleinen Lähi-Idässä, Pohjois-Afrikassa sekä Arabian niemimaalla. Arabiaa äidinkielenään puhuvien lisäksi sitä osaa puhuu yli miljradi sillä useissa islaminmaassa sitä on pakko opiskella. Arabia onkin yksi maailman puhutuimmista kielistä ja yksi YK:n virallisisa kielistä.

Arabiankieliset ovat siis varsin heterogeeninen ryhmä. Lähtömaiden lisäksi arabiankieliset ovat hyvin vaihtelevista kulttuureista ja uskontokunnista. Suomessa asuvosta arabiaa puhuvissa löytyy hyvin eri  uskontokuntiin kuuluvia sekä eri alueilta tulevia. Suomi-Syyria Ystävyysseuran asikkaista suurin osa osallistujista ovat syyrialaisia ja irakilaisia, mutta lisäksi asiakkaita on monista muista eri maista kuten Marokosta ja Venezuelasta.

Arabian kieli

Arabian kieli ei ole yksi ja sama kieli jota kaikki puhuvat ja ymmärtävät. Siihen kuuluu klassinen arabia, moderni kirjakieli sekä monia erilaisia puhekieliä. Klassinen arabia on syntynyt arabian niemimaalla ja vanhimmat tekstit joissa on käytetty arabialaisia kirjaimia ovat 500-luvun alusta. Klassinen arabia on muslimien liturginen kieli. Moderni standardiarabia, toisin sanoen arabian kirjakieli, perustuu klassiseen arabiaan ja se on arabian kirjakielinen muoto joka yhdistää arabiankielisiä.  Tämän lisäksi arabiaa puhutaan monella eri alueella eri tavalla ja puhekieliä löytyy useita. Puhekielen muodot voidaan jakaa läntisiin ja itäisiin muotoihin sekä kaupunkilais – ja beduiinimurteisiin. Nämä kielimuodot voivat olla hyvin erilaisia ja kaukaista kielimuotoa puhuvaa voi olla vaikea ymmärtää.  Jo pitkään arabiankieliset ovat voineet opiskella arabiaa suomalaisissa kouluissa omana kotikielenä. Lisäksi syksystä 2019 lähtien arabian voi valita peruskoulussa valinnaiseksi B2-kieleksi.

Jätä soittopyyntö
 
  • Soita meille numeroon (09) 825 6160 tai kirjoita numerosi alle niin otamme yhteyttä sinuun.
 

×