[title]
[meta]
Eurooppa-salissa järjestetyssä Siltoja syyrialaisille -seminaarissa keskusteltiin perheenyhdistämisen vaikeudesta 13.9.2016.
Turkki ei myönnä syyrialaisille viisumeita, joten Suomeen oleskeluluvan saaneiden syyrialaisten perheenyhdistämishakemuksien jättäminen on käytännössä mahdotonta.
Kymmenien Suomeen oleskeluluvan saaneiden syyrialaisten perheet ovat jumissa Libanonissa, sillä he voivat hakea perhesideperustaista oleskelulupaa Suomeen ainoastaan Suomen suurlähetystössä Ankarassa. Maahanmuuttoviraston tutkija Tiina Hyypän mukaan viisumin saaminen Turkkiin on kuitenkin jopa mahdotonta, vaikka siihen ei ole syyrialaisille olemassa virallista estettä.
–UNHCR:n mukaan matkustaminen Libanonista Turkkiin on käytännössä pysähtynyt, eli se myös kertoo jotain niistä määristä, joita laillisesti rajan pääsee ylittämään. Laillisten reittien puute lisää tietenkin laitonta matkustamista, Hyyppä puhui Suomi-Syyria Ystävyysseuran perheenyhdistämistä käsitelleessä seminaarissa tiistaina.
– Tämä on erittäin harmillista, sillä uskon, että tässä ryhmässä jopa 90 prosenttia saisi myönteisen päätöksen. Nyt he eivät kuitenkaan pääse edes jättämään hakemuksia, mikä tuntuu aivan kohtuuttomalta, Maahanmuuttoviraston ylitarkastaja Eeva-Maria Nieminen kommentoi.
Asiasta keskusteltiin paikoin kiivaastikin viranomaisten, kolmannen sektorin ja maahanmuuttajien kesken. Seminaarin osallistujien yhteisenä toiveena oli, että Suomen suurlähetystö Beirutissa aktivoitaisiin ja että hakemukset voitaisiin jättää sinne. Libanoniin matkustamineen on toki kallista, mutta ei mahdotonta.
–Jos raha on tosiaan ainoa ongelma, me maahanmuuttajat olemme valmiita lahjoittamaan rahaa siihen, että Beirutin suurlähetystö aktivoitaisiin, ehdotti seminaarissa puhunut Mohammad Alshami.
Ratkaisuja odotetaan ulkoministeriöltä
Ongelma on tiedossa myös ulkoministeriössä, jonka edustajia ei kuitenkaan saapunut kommentoimaan asiaa seminaariin. Ulkoministeriön kansalaispalvelupäällikkö Pasi Tuominen on kommentoinut aiemmin Ylen haastattelussa, että Beirutin-lähetystön aktivoiminen vaatisi sopivia tiloja, toimivia tietoliikenneyhteyksiä ja rahallisia resursseja.
–Nämä ovat ratkaistavissa olevia seikkoja, ja nyt pitäisi priorisoida asioita uudelleen. Olemme oppositiossa esittäneet hallitukselle kysymyksen, että miksi syyrialaiset voivat hakea viisumeita Suomeen vain Turkissa. Emme ole saaneet selvää vastausta. Tämä ei tee hyvää Suomi-kuvalle ja sille kunnioitukselle, josta olemme saaneet nauttia, kansanedustaja Erkki Tuomioja kommentoi ja lupasi vievänsä asiaa eteenpäin myös ulkoasiainvaliokunnassa.
Puolitoista vuotta Suomessa asunut Mohammad Alshami on yrittänyt yhdistää perhettään jo vuoden ajan. Alsahmin vaimo on matkustanut Syyriasta Libanoniin kolme kertaa hakemaan ensin haastatteluaikaa Suomen Ankaran-suurlähetystöön ja sitten viisumia Turkkiin.
–Turkin viranomaiset lähettivät kirjeen, jossa kerrottiin, että hänen viisuminsa oli hylätty, ilman mitään perusteluja. Suomen suurlähetystö taas pyytää todistusta siitä, että vaimoni on toimittanut Turkin Beirutin-suurlähetystöön heidän kutsukirjeensä. Sitä varten hän matkusti sinne takaisin, mutta Turkin viranomaiset eivät suostuneet antamaan minkäänlaista todistusta tästä. Nyt lapseni elävät olosuhteissa, missä he eivät saa kunnon koulutusta, ihmisiä siepataan ja raketit ovat arkipäivää, Alshami kertoo.
Syyrialaisten asema on heikentynyt entisestään
Heinäkuun jälkeen Suomeen turvapaikan saaneet ovat Mohammadiakin hankalamassa tilanteessa, sillä heitä koskee toimeentuloedellytys, joka edellyttää esimerkiksi nelihenkiseltä perheeltä noin 2600 euron nettotuloja kuukaudessa. Kotouttamispuolella, kuten sosiaalivirastossa ja TE-toimistossa perheenyhdistämisen vaikeus säteilee muihinkin elämän osa-alueisiin.
–Kotoutuminen alkaa mielestäni vasta, kun perhe on Suomessa. En ymmärrä, että panostetaan siihen, että ihmiset työllistyvät nopeasti, mutta ei puututa perheenyhdistämisen hankaluuteen. Dramaattiset kokemukset sodasta ja vielä tämä epävarmuus siihen päälle aiheuttavat sen, että kognitiiviset resurssit eivät riitä opiskeluun ja työllistymiseen. Tämä pitää muistaa, ja tästä pitää laittaa viestiä eteenpäin, että asioita pitäisi nopeuttaa, Helsinkin kaupungin sosiaaliviraston maahanmuuttoyksikön johtava sosiaalityöntekijä Merlin Seidenschwarz sanoi puheessaan.
13.9. järjestetty perheenyhdistämistä käsitellyt seminaari oli osa RAY:n rahoittamaa Siltoja syyrialaisille -hanketta, jonka tarkoitus on tukea syyrialaisten maahanmuuttajien kotoutumista ja edistää verkostoitumista eri tahojen kesken.
LISÄTIEDOT:
Imad Alkhatib,
Suomi-Syyria Ystävyysseura ry,
040 412 5900.
Anniina Mustalahti,
Viestintätoimisto Enne Collective,
anniina.mustalahti@ennecollective.com,
050 306 0102,
www.ennecollective.com